onsdag 30 januari 2013

Flygande patrullering runt gården

Snön och kylan som härskat en längre tid har gjort att såväl hönsen som myskankorna och gässen mestadels hållit sig inomhus.

Myskankorna vandrar normalt sett omkring över ett stort område när det är barmark men under snöperioden har de mest stått på ett ben runt vattenhinken. Emellanåt har jag fått gå ut och driva in dem så att de inte skulle förfrysa fötterna. Myskankor är nämligen inte lika härdiga som vanliga ankor och ibland verkar det som att de inte riktigt förstår sitt eget bästa.



En av de äldre ankhonorna har skaffat sig en ny vana nu under snöperioden. Eftersom hon inte kan traska runt så mycket så har hon börjat dagen med en flygtur runt hela gården. Kanske vill hon försäkra sig om att det inte råkar finnas nåt ställe där det inte ligger snö eller också tycker hon bara att det är skönt att sträcka på vingarna? Hon tar alltid samma rutt. Flyger över gårdsplan, sen bakom stallet och vidare bakom logen för att sen runda höns- ank- och gåshuset och gå in för landning på gårdsplan.

Jag tror att en av anledningarna till att jag gillar myskankor och ölandsgäss är just deras förmåga att kunna flyga. De flesta andra tamankor och gäss har ju i stort sett mist flygförmågan på grund av sin storlek. Det är häftigt att de kan flyga vart de vill men väljer att stanna kvar. Det är kanske därför som jag gillar duvor också. Fåglar som flyger fritt ute men som älskar hemmet. En dag kanske jag skaffar duvor igen. Faktum är att det finns kvar ett gammalt duvslag på vinden över hönshuset. Där hade gamle Harald som bodde på gården fram till slutet av 70-talet sina duvor.







Det kan lätt bli lite tråkigt för fjäderfäna så här på vintern när de inte kan vara ute och sprätta och beta. För att göra det lite roligare för dem kan man ge dem lite sysselsättning. Gässen får lite ensilage att plocka med och hönsen får äpplen att picka på eller bladsmul från ensilaget som jag sopar ihop på kornas foderbord. Det gillar de att sprätta runt i och bladen bidrar säkert till att göra gulorna i äggen lite gulare hos de hönor som värper.



Hönsen gillar också att smita ut i vedboden för att ta sig ett sandbad i den torra jorden på golvet där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar